Sinatra Summer Night

Az a jó az Óbudai Nyár Fő téri koncertjeiben, hogy számtalan műfajt, stílust fognak csokorba, s minden korosztály számára tartogatnak kellemes meglepetést. Ráadásul miközben szórakoztatnak, élményt ajándékoznak a közönségnek mindig új és új szépségekkel bővítik zenei ismeretünket.

A swing és a jazz édestestvérek, s mindkét műfaj jellemzője, hogy világhódítását kivételes hangú énekesek és virtuóz zenészek sora alapozta meg. Persze eltelt pár év mire az első dallamok megszületésétől eljutottak ehhez a népszerűséghez. S bár tulajdonképpen születési helyén, a tengerentúlon a szerényebb bárokban is hamar népszerű lett a műfaj, a szó hallatán swing, többnyire csillogó éjszakai lokálok, jólöltözött énekesek és zenészek képe jelenik meg a lelki szemeink előtt. Ők diktálják a divatot az elegáns közönségnek is, akik szmokingban, pompás estélyikben, tollboákban ülnek az asztalok körül, ahol mindent beleng a drága parfümökkel keveredő cigarettafüst. A nők az édes mérget hosszú szipkákból szívják, hogy óvják a frizurájukat és a tollkalapokat a kellemetlen illatoktól. S ez a félvilági és olykor alvilági szálaktól sem mentes miliő a valóságban, vagy a filmvászonról is arra volt hivatott, hogy enyhítse a háború keserves emlékét, hogy vidámságot lopjon a lelkekbe. A közönség ettől a dress code-tól ezen az estén mentesül, elég, ha a lelkük ünneplőbe öltözik.

Nos, ebből a világból kapunk egy bőséges ízelítőt július 7-én a Fő téren. Felcsendülnek majd örökzöld dalok, melyek már beírták magukat a könnyűzene történetébe, irodalmába, akárcsak az előadók, zenészek, zeneszerzők, akik kis túlzással halhatatlanná tették ezeket a dalokat.

Most nem másolatokat látunk, hallunk majd, nem utánozni akarják a régi művészeket a fiatal előadók, hanem respektálva a nagy elődöket friss fűszerekkel megbolondítva tálalják a mára klasszikusnak számító dalokat. Nincs is szükségük utánzásra, hiszen a saját egyéniségük, stílusuk is tökéletesen illik a műfajhoz és a közönség is számtalanszor tanújelét adta annak, hogy mennyire kedveli őket. Gájer Bálintot, a Voice idején ismerte és szerette meg az ország, s ma már a swing hercegeként emlegetik. S mi tagadás jól állnak egymásnak, mivel a kristálytiszta hang, jó megjelenés, elegancia és lefegyverző színpadi mozgás jellemzi őt. S ahogy telnek az évek egyre kiforrottabb lesz mindez, miként a jó borok. Nem először lép fel Óbudán, így a közönség már jól ismeri, és szereti őt. Akárcsak Vastag Tamást, a „kisebbik királyfit”, akire senki sem mondhatja, hogy a népszerű bátyja árnyékában él, hiszen tehetségből, sármból neki is bőven jutott, s a Sztárban Sztár szereplőjeként műfaji sokoldalúságát is láthatták a tévénézők. A koncert harmadik fellépője Lányi Lala, aki a Kozmix tagjaként vált ismertté, s már a pályája kezdetén számtalan könnyűzenei díjat kapott szerzőként és előadóként is. Ő az örök felfedező, aki szereti a kihívásokat, így mára nem csak a zene világában mozog otthonosan, hiszen elvégezte a kommunikáció szakot és diplomáját hasznosítva a filmek is bekerültek a mindennapjaiba. A három szólista dalainak kiteljesedését segíti a profi zenészekből álló Stúdió 11 Ensemble, valamint a budapesti Táncművészeti Stúdió táncosai. Így a közönség nem csak remek dalokra számíthat ezen az estén, hanem látványos színpadi showra is.

A swing olyan, mint a Jolly Joker a kártyában, minden helyzetben nyerő. Vígasztal a bánatban, vagy felturbózza a kedvedet, s fantasztikus kerítő a táncparketten. Ez a koncert hidat épít a generációk között, hiszen a dalok még a múlt században születtek, míg az előadók mai kedvencek. Nem nehéz megjósolni, hogy ismét „telttérre” és fergeteges sikerre számíthatunk!

Vincze Mara