Liliom

Lélek és látvány 

Dicső Dániel, vagy, ahogy mindenki hívja Dani nem sok pihenőt engedélyezett magának az idei nyárra, hiszen a Pethe Ferenc téren és a Zichy-udvarban is láthatunk egy-egy darabot a rendezésében az Óbudai Nyár rendezvénysorozatában.
A 3K előtti téren ősbemutatóval rukkol elő az alkalmi társulat, s a művészek számára nem csak az jelent majd kihívást, hogy sokuk mindkét előadásban színpadra áll, hanem az is, hogy igazán újszerű felfogásban kerül bemutatásra a darab.

– Miért éppen a Liliomra esett a választásod?
– Ezúttal a formához kerestem a darabot. Izgatott az újszerű, mai cirkusz világa, mely –gondoljunk csak a Cirque du Soleil fantasztikus előadásaira – úgy képes megújulni, hogy minőségi ugrást hajt végre, de megőrzi a múlt értékeit. Kicsit olyan ez, mint a sport, ahol az emberi teljesítőképesség, találékonyság a legmerészebb álmainkat is felülmúlva tolja ki a határokat. Eközben pedig valóságos történeteket mesélnek a bravúros mozdulatok, s mindez tökéletes összhangot alkot a zenével. S akkor még nem beszéltünk a fények fontosságáról, hiszen ez segít eligazodni a nézőknek.
– Könnyű volt erre szereplőket találni?
– Azért nem vetettem el a sulykot nagyon, az igazán látványos, több hónapos gyakorlást igénylő attrakciókat profi artisták végzik majd, a színészeknek pedig az a feladatuk, – a szerep eljátszásán túl – hogy szinte észrevétlenül simuljanak bele a Commandarte Társulat artistái által teremtett miliőbe. Ehhez persze nekik is meg kell tanulniuk néhány trükköt és mozdulatsort, vagy éppen le kell küzdeniük a tériszonyukat, hogy például bizonyos jelenetekben „reptetni” tudjuk őket. Ma már nagyon keményen meg kell dolgoznunk a közönség figyelméért, mert olyan színes és széles a kínálat, hogy ez már önmagában is versenyhelyzetet teremt.
– Tele van ellenpontokkal a darab, s ezt még fokozzátok is.
– Molnár remekbe szabott szövegén nem kellett sokat változtatni, nem is volt cél. Már a cirkuszi világból érkező harsány hintáslegény és a civilek elfogódottságát képviselő cselédlány is vibráló atmoszférát teremt, de valóban vannak még fokozatok. Az erőteljes fiatal művészek és a századelős történet, a hétköznapi varázslatok és a vaskalapos erénycsőszök, s ezt még fokozza a látvány, a zene, a kosztümök.
Liliom otthon van, lubickol ebben a világban, míg Julika az elfogódott civil. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy lakótelep tízemeletes házaitól körülölelt tér szolgáltatja a helyszínt a történethez. Van ennek is egy külön varázsa, mert szinte tapintható közelségben játszódik a darab, elmosódnak a határvonalak a nézők és a szereplők között. Így könnyebb lesz azt érezni a közönségnek, hogy feltárul előtte egy izgalmas világ, ahol még kulisszák sincsenek.
Ma már gyakran keverednek a műfajok, – főleg az alternatív színházakban – s ettől még izgalmasabb, látványosabb lesz egy-egy előadás. A felnőtt közönségből sem halt ki a kíváncsiság, mi most ezt igyekszünk kielégíteni.
– Gondolom, ez a kíváncsiság megvan benned és a színészekben is?
– Természetesen, mindenki szereti feszegetni a határait, s itt bőven van lehetőségünk belekóstolni ennek a jóleső izgalmába, kihívásaiba. Tulajdonképpen csak a költségvetés józansága szab határt, mert bár nem épül színpad, azért komoly előkészítést, látványtervet igényel, hogy mindig az legyen a hangsúlyos, ami a történet szempontjából a legfontosabb, s ne maradjon le a néző egyetlen bravúros pillanatról sem.
Az ember álmodik valamit, ez a könnyebb, s ezt maradéktalanul közvetíteni szeretné a nézők felé. Szerencsére ehhez, fantasztikus segítőkre találtam a művészekben, akrobatákban, látványtervezőkben, zeneszerzőkben és még hosszan folytathatnám a sort, mert itt minden résztvevőnek komoly szerepe van. A legkisebb gikszertől is borul a szépen felépített dominó, s ezt egyikünk sem szeretné.
Ma még javában tartanak a próbák, most születnek meg az előadást egységes egésszé összefogó kapcsolódási pontok. Minden nap csupa jóleső izgalom az életünkben. Egy szabadtéri előadás, utcaszínház mindig tele van meglepetésekkel, így unatkozni nincs idő.
Tart az összecsiszolódás, a finomítás, hogy amikor július elsején elkezdődik a darab, már minden a lehető legtökéletesebb legyen.

Dicső Dánieltől láttunk már több rendezést a 3K-ban és az előtte levő téren, különböző műfajokban próbálgatta az oroszlánkarmait, s eddig mindig sikeresen, ami komoly garancia arra, hogy ezen az estén is maradandó élmények várnak azokra, akik megnézik a Pethe Ferenc téren bemutatásra kerülő, Liliom előadást.

Mi pedig megrendeltük a fűszeres, langyos, szúnyogmentes estét ahhoz, hogy igazán jól szórakozzanak.

Vincze Mara