Háry kaland

Az Óbudai Nyár nézői számára nem meglepetés, hogy a nyitóhangversenyt az Óbudai Danubia Zenekar adja a Fő téren. Mint ahogy az sem, hogy ők játsszák a záró koncertet is, s ezzel méltó keretet adnak az itt zajló programoknak. Már a puszta tény is zsúfolásig megtölti a teret mindkét alkalommal, hiszen az elmúlt évek során számtalanszor bebizonyították, hogy nem szabad kihagyni a fellépéseiket. Van ebben persze egy adag jó értelemben vett lokálpatriotizmus is, mert úgy tekintünk rájuk, mint a kerület büszkeségeire. S ezt a feléjük áradó szeretetet, tengernyi tapsot ők mindig valami újdonsággal hálálják meg nekünk. A nyitókoncertről Hámori Mátét, a zenekar művészeti vezetőjét faggattam.

– A legfontosabb számunkra a közönség szeretetének megtartása, ami itt Óbudán könnyű a számtalan kötődés miatt. Szerencsére az önkormányzat és a zenekar szándéka, célja azonos, miszerint minden korosztályhoz rendszeresen eljusson a komolyzene. Fontos, hogy már óvodás korban megismerkedjenek a gyerekek a zene szépségeivel. Óbudán rengeteg nívós kulturális esemény van és az Óbudai Kulturális Központban remek partnerre találtunk abban, hogy megvalósíthassuk ezeket az elképzeléseinket. Számunkra is büszkeség, hogy ott lehetünk, számítanak ránk ezeken a rendezvényeken.

Kodály emlékév lévén kézenfekvő volt számunkra, hogy idén az egyik koncert témáját már nem kell keresgélnünk. Háry János története sokak számára ismert, de tettünk a koncertbe egy szokatlan csavart, hogy a fiatalok számára is egyértelmű legyen miről is szól a mű. Ez annál is inkább fontos volt nekünk, mert számtalanszor beigazolódott már, hogy minél több művészeti ág jelenik meg a színpadon, annál komplexebbé válik az élmény a közönség számára. Oláh Krisztina dramaturg és Schneider Zoltán színész hozzáértését dicséri a mű, melyet oly módon húztak meg, láttak el moderátori szöveggel, hogy mindenki számára teljes élményt jelenthessen a jeles napon. A zenei részek kiválasztásában pedig magam bábáskodtam.

– Gondolom ebben nagy segítség volt számodra, hogy az operában is te vezényled a teljes művet, így egészen friss volt az élmény?

– Valóban, ha az ember több színházban, társulattal dolgozik, az mindig inspirálóan hat a munkájára. Bár így igényel némi logisztikát a dolog, de kárpótlásként folyamatos kihívások színesítik a munkát, vagy inkább hivatást. Ez frissen tart engem is és a zenekarnak is új impulzusokat ad. Persze az egy karmester, egy zenekar felállásnak is megvannak a maga előnyei.

– Dalműről lévén szó ezúttal két kiváló énekes is fellép majd veletek.

– Így lesz teljes koncert, hogy a közönséget megajándékozhatjuk azzal az élménnyel, melyet Kun Ágnes Anna és Haja Zsolt, az Operaház két kiváló szólistájának éneklése jelent. Remélem a közönség számára ezzel a koncerttel sikerül igaz ünnepi hangulatot teremtenünk, hiszen a rendezvénysorozat idén is fantasztikus kínálattal teszi feledhetetlenné számukra a nyarat. A mi célunk is az, hogy fellépéseinkkel biztosítsuk a zeneszerető és értő közönség utánpótlását, hogy a következő években is megtölthessük a teret.

A záró koncertre is tartogatunk meglepetést és vendégművészt is, de erről, majd legközelebb.

Vincze Mara